Share |

Opettajat

1. Kim Katami

2. Pauliina Katami

3. Karl Eikrem

Kim Katami

Olen elämässäni kokenut turvattoman lapsuuden, nuoruuden masennuksen, paniikkikohtaukset, ahdistukset, kovan alkoholin käytön, avioeron, ylipainon, pitkän burn outin, uuden kumppanin löytämisen, isäksi tulemisen ja aikuisuuden. Samanaikaisesti olen lapsesta lähtien kokenut henkisten mestareiden toistuvat vierailut, edellisten elämien muistot ja spontaanisti tekemäni joogiset harjoitukset, itsestään tapahtuvat mielen lakkaamiset (nirodha), meditaation aloittamisen, sen sinnikkään harjoittamisen ja ymmärryksen karttumisen.

Olen opiskellut monien dharma-opettajien kanssa, elänyt zen-luostarissa Japanissa, toiminut shiatsu-terapauttina, harjoittanut kamppailulajeja ja zen-taiteita, kouluttanut meditaatio-ohjaajia, harjoittanut ja ohjannut parisataa retriittiä, perustanut Open Heart sanghan ja vaimoni kanssa vastaanottanut ison määrän dharma-aarteita, joista Open Heart-menetelmä on muodostunut. Minua on kutsuttu dharma-aarteiden löytäjäksi (tib. terton) ja tiibetiläisen dzogchen-mestarin jälleensyntymäksi (tib. tulku) nyingma-perinteen lamojen toimesta. Olen saanut joitain henkisiä nimiä ja titteleitä opettajiltani, mm. Orgyen Pema Rinpoche, Acharya Babananda* ja Hoken Sensei** ().

*Sivakami Om Anandi - Mahasiddha Thirumular- Tamil Shaiva-linja

**Terayama Tanchu - Omori Sogen - Hakuin Zenji - Rinzai Zen-linja

Toivon, että Open Heart-työ on avuksi monille niin yksilöllisellä, yhteiskunnallisella kuin koko olentokunnan tasolla.


Open Heart-blogi löytyy täältä: http://openheartopenheart.blogspot.fi/

Kuuntele myös: The Lion-Faced Guru Podcast.


Pauliina Katami

Lyhyesti

Pauliina on joogaopettaja, kahden suloisen lapsen äiti ja vaimo. Pauliina on koulutukseltaan hathajooga- ja meditaatio-ohjaaja sekä Musiikin Maisteri (Sibelius-Akatemia). Hän on opettanut päätoimisesti jooga- ja meditaatiokursseja vuodesta 2011 mm. pääkaupunkiseudun työväen- ja kansalaisopistoissa. Tätä ennen Pauliina työskenteli monipuolisena muusikkona sekä erilaisissa pianonsoiton- ja musiikinopetustehtävissä niin aikuisten kuin lastenkin parissa.

Polkuni omin sanoin

 

Pohdin jo lapsena elämän suuria kysymyksiä ja olin myös hyvin luova lapsi. Kirjoittelin jatkuvasti runoja ja säveltelin musiikkia. Sisälläni virtasi jotakin ihanaa ja luonnollista, joka sai muodon kauttani. Etsin alituisesti täydellisyyttä: koulussa olin luokan paras ja muusikontaitoni kehittyivät. Päätin lukion laudatureita todistuksessa, stipendit kourassa ja jatkoin opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan. Kaikki oli ulkoisesti kovin täydellistä, mutta onnellisuuden sijaan mieleni alkoi tuntua raskaalta, ja kehoni oli stressi- ja kipuvyyhti. Tuntui, etten saanut enää kiinni niistä asioista, jotka olivat aiemmin tuoneet sisällön elämääni. Masennus oli seuralaisenani useita vuosia – kaikesta vaikeudesta huolimatta koen tämän jälkikäteen ajateltuna siunauksena, sillä masennus oli syy lähteä etsimään konkreettisia vastauksia isoihin kysymyksiin.

Löysin joogan vuonna 2004 käymällä astanga vinyasa -joogan alkeiskurssin. Luin kasoittain kirjoja joogasta ja henkisyydestä. Joogaharjoitus tuntui heti jotenkin tutulta, ja tunsin matolla harjoitellessani itseni epätavallisen onnelliseksi. Aloin harjoitella säännöllisesti. Harjoitukseni oli astangaa kolmisen vuotta, kunnes eräänä päivänä heräsin siihen tosiasiaan, että jalkani oli taipumassa niskan taakse opettajan avustuksella - mutta mitä sitten? Kaipasin syvästi jotakin muuta.

Osallistuin ensimmäiselle Sundara Kriya Jooga -kurssille keväällä 2009 ja tunsin heti, että olin löytänyt jotakin ihanaa ja merkittävää. Kurssin myötä koin Kriya Joogan mestarit heti hämmentävällä tavalla tutuiksi ja rakkaiksi, ja kurssin opettaja, Kim, teki minuun syvän vaikutuksen aitoudellaan, lempeydellään ja asiantuntemuksellaan. Tunsin, että tämä oli harjoitus, jollaista olin kaivannut jo alun alkaen joogan aloittaessani. Aloin meditoida päivittäin. Vaikeina hetkinä muistin mestarit, ja tunsin olevani turvassa. Harjoitusten avulla aloin löytää elämääni takaisin lapsuuden spontaanin ilon. Paras merkki harjoitusten toimivuudesta oli se, että monen vuoden masennuksen jälkeen aloin nauraa aidosti ja vapautuneesti.

Hiljalleen ymmärsin, että minun olisi pakko luopua siitä ”menestyksekkäästä tulevaisuudesta”, josta olin joskus unelmoinut, koska se ei yksinkertaisesti enää tuntunut tavoittelemisen arvoiselta. Halusin keskittyä joogisiin harjoituksiin, ja samalla tunsin kutsun alkaa itse ohjata.

Valmistuin hathajoogaohjaajaksi vuonna 2011, ja 2012 kävin Hamsa-meditaatio-ohjaajakoulutuksen. 2013 sain päätökseen musiikinopettajaopintoni Sibelius-Akatemiassa, opinnoissani syvennyin aikuispedagogiikkaan.

Meditaatioharjoituksen ohella fyysinen joogaharjoitukseni eli asanaharjoitus on muokkautunut paljon vuosien varrella. Harjoittelin ja tutkin intensiivisesti useita hathajoogan suuntauksia (mm. Iyengar, Sivananda) kunnes aloin saada asanaharjoitukseen oppia suoraan Mahasiddha Perheen mestareilta. Erityisesti Thirumular ja Machig Labdron ovat ohjanneet kehollista työskentelyäni eteenpäin.

Olen toiminut 2012 alkaen Open Heart-opettajana opettaen Kimin kanssa kursseja Suomessa ja Brasiliassa. Mahasiddha Perheen pyynnöstä minusta tuli opettaja vuonna 2014.

Tiia Maaninen

Tavalliseen arkeeni kuuluu kolme eloisaniloisaa lasta, yksi raitapaitakissa, kotiaskareita, toimistotyötä, kuntoilua, kirjoja, naurua, itkua, ihan tavallista elämää. Ja tietysti aamuin illoin, aina kun mahdollista, meditaatiota: oman kehomielen tunnustelua, ympäröivän tilan aistimista, olemista siinä mikä on, luonnollisessa olotilassa.

Harjoitan päivittäin Tiibetiläistä Sydänjoogaa ja muita tantrisen joogan menetelmiä, ja myös shamathaa ja vipashyanaa. Säännöllisen harjoittamisen aloitin kolme vuotta sitten Sundara Kriya Joogasta, jolloin oli sellainen hetki, että elämässä ei oikeastaan ollut mitään muuta vaihtoehtoa jatkaa. Ja niinhän se monesti on, että vasta ajauduttuamme jaksamisemme äärirajalle tajuamme antautua muutokselle ja alamme tutkia, mikä kaiken pahan olon alkujuuri oikeastaan on. Joskus tämä tutkiskelu saattaa johtaa havahduttavaan oivallukseen, että ehkä kaiken alkusyy onkin jokin itsessäni. Voiko elämän haasteista ja kohtaamisista ottaa opiksi vastustelun sijaan? Voisiko olotila olla enimmäkseen rauhallinen, huolimatta ympärillä ja kehomielessä ilmenevistä asioista ja tapahtumista?


Ihmisen identiteetti, minuus, on lopulta vain kuin hauraalle pohjalle rakennettu, huojuva talo, jolla ei ole kiinteää, pysyvää perustaa. Aikamoisen rakennelman olemme usein tehneet piilottaaksemme mielen luonnollisen tilan: hiljaisuuden, rauhan ja siinä virtaavan ilon ja myötätunnon. Joogisten harjoitusten kautta voi löytää selkeyden ja kirkkauden, joka on kaikessa elämässä, kaikissa meissä, kaiken taustalla eikä ole koskaan mihinkään hävinnyt. Kun on valmis luopumaan rajoittavista mielen rakennelmista, voi nähdä, ettei ole mitään puolusteltavaa, syytettävää, torjuttavaa tai pelättävää. On kuin näkisi itsensä ja maailman ensi kertaa oikein, puhtain ja kirkkain silmin. Etsinnän loppuminen on valtavan suuri helpotus. Silloin syvin ihmisyytemme, toinen toisemme kohtaaminen avoimin mielin, lämpimin sydämin, kuullen ja nähden pintaa syvemmälle, tulee myös luonnostaan esiin. Kun on mielenrauha, voi olla rauhassa kaiken kanssa.

Toivon Sinulle vilpitöntä mieltä ja avointa sydäntä oman polkusi löytymisessä, tahtoa pysyä toiveessasi, vahvuutta kulkea joskus kivistäkin tietä, kärsivällisyyttä odottaa tuloksia, myötätuntoa kohdatessasi haavoittuvuutesi ja pelkosi ja lempeyttä hyväksyä inhimillisyytesi.

 

Pasi Harmanen

Olen perheellinen vuonna 1969 syntynyt Etelä-Karjalassa asuva henkisen tien kulkija. Ammatiltani olen fysioterapeutti ja toimin psykofyysisen fysioterapian erikoisosa-alueella työskennellen mielenterveysongelmista kärsivien kanssa. Työssäni käytän perinteisten fysioterapianmenetelmien ohella hyväksi erilaisia kehontuntemus- ja tietoisuustaitomenetelmiä kuten esimerkiksi Basic Body Awareness Therapy- ja Mindfulness-menetelmiä sekä tietysti omaa joogakokemusta. Olen kiitollinen kaikille tapaamilleni potilaille, koska erityisesti heidän kohtaamisen kautta olen päivä päivältä oppinut näkemään kärsimyksen juurena olevan minäharhan loputtomat ja yksilölliset variaatiot ja vapautumaan siitä itse nopeammin. Tunnen, että Sundara Kriyajoogan aloittamisen jälkeen ja potilailta oppimani avulla, pystyn nykyään yhä paremmin opastamaan ihmisiä vapautumaan eksistentiaalisesta tuskasta, peloista ja ahdistuksesta.

Vartuin yksinhuoltajaperheen vanhimpana sisaruksena työläisperheiden kaupunginosan, lievästi sanottuna, maanläheisillä kaduilla, jossa opin jo hyvin varhain pitämään huolta itsestäni ja muista sekä tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Olin liikunnallisesti aktiivinen ja lahjakas, jonka seuraukseni kiinnostuin urheilusta ja erityisesti koripalloilusta (VuVe, LrNMKY, Joensuun Kataja). Koripalloa pelasin intensiivisesti kilpaurheillen 2000 luvulle asti, vaikka en koe, että minulla olisi mitenkään erityisen kova kilpailuvietti tai kunnianhimoa maallisten saavutusten suhteen. Parhaimmillaan koin urheilussa ”flowtiloja”, jolloin kaikki tuntui olevan mahdollista ja mikä vielä parasta, yhdessä joukkuetoverien kanssa koettuna.

Liikunnan ja kehollisuuden ohella perustavanlaatuinen merkitys itselleni on ollut musiikin maailma, johon uppouduin jo varhain ja täysillä. Musiikki antoi voimaa, lohdutti ja avasi ulottuvuuden jota en tavoittanut mistään muualta. Sen kautta opin paremmin ymmärtämään tunteitani ja koin syviä ekstaattisia olotiloja, joihin uppouduin usein aamuyön tunneille asti. Myöhemmin opettelin itsenäisesti soittamaan myös kitaraa ja ajauduin pienimuotoisiin bändikuvioihin. Yleisön edessä tunteiden ilmaiseminen soittamisen ja laulamisen kautta on auttanut itseäni avautumaan turhasta kontrollin tarpeesta ja täydellisyyden tavoittelusta.

Musiikin ja rankan fyysisen harjoittelun ohella luin paljon; maailmakirjallisuuden klassikoista elämäkertoihin, runoutta ja yhä enenevässä määrin henkistä kirjallisuutta, jonka kautta löysin joogan.

Kipinä joogaan oli istutettu, mutta kesti vielä vuosia ennen kuin menin vuonna 2004 ohjatuille astangajoogatunneille. Siellä sain lempeässä ja taitavassa ohjauksessa ensimmäiset konkreettiset kokemukset siitä, mikä joogan idea saattaisi olla. Rakastuin heti, heh!

Aloin kaipaamaan kuitenkin muutakin kuin pelkän fyysisyyden kautta lähestyttävää joogaa. Janosin totuutta ja vapautta. Halusin ottaa selvää siitä,mitä joogan harjoittaminen sen kaikilla tasoilla merkitsee ja tarjoaa ja kappas..

Vuonna 2012 löysin Sundara Kriyajoogan nettisivut, jolloin tiesin vaistomaisesti, että olin löytänyt polun jota halusin seurata, ja vielä Suomessa ja suomen kielellä. Sundara Kriyajoogassa vetosi opettajan, Kimin, vilpittömyys, avoimuus, lempeys sekä käsinkosketeltavasti hänen oman kokemuksen kautta välittyvä syvä ymmärrys siitä, mitä hän opettaa.

Itselleni minän harhan läpi näkemisessä ratkaiseva tekijä Open Heart- opetuksissa Kimin opettamana on ollut Mestarien siunauksella ja bhaktilla tehdyn karmisen puhdistautumisen ja suoran näkemisen kombinaatio.